Fókuszban a „Civil Törvény-Értsd és alkalmazd” konferencia Debrecenben

Nagy volt a túljelentkezés a „Fókuszban a Civil Törvény – Értsd és alkalmazd!” című debreceni műhelykonferenciára. Nem csoda, hisz még sok a nyitott kérdés a tavaly decemberben elfogadott új szabályozással kapcsolatban, amely jelentős változásokat és újdonságokat hozott a nonprofit szervezetek életében. Az 50 fő befogadására alkalmas terem zsúfolásig megtelt, a résztvevőket szakemberek segítették az eligazodásban.
A proHáló Hálózat egyfajta missziót vállalt fel azzal, hogy régiónként fórumokat szervez az új Civil Törvénnyel kapcsolatban. Székesfehérvár, Salgótarján, Veszprém, Békéscsaba, Kecskemét és Zalaegerszeg után február 15-én Debrecenben tartottak szakmai fórumot, amelyet a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány, mint a proHáló Hálózat tagja koordinált együttműködésben a Megyei Civil Partnerségi Műhellyel. Az alapítvány vezetője, Groskáné Piránszki Irén szerint most az az időszak jött el, amikor minél több tájékoztatót meg kell hallgatni, el kell alaposan olvasni a Civil Törvényt, és amikor kellő információnk van, le kell ülni és meg kell nézni a saját szervezetünk helyzetét, felülvizsgálni például az alapító okiratokat.

A műhelykonferencián résztvevő civil szervezetek többsége közhasznú vagy kiemelten közhasznú volt, de Szablics Bálint, a szaktárca Civil Kapcsolatok Főosztályának vezetője más térségekben is azt tapasztalta, hogy a közhasznúság új rendszere érdekli leginkább a civileket. Akik eddig közhasznúak vagy kiemelten közhasznúak voltak, ezt a jogállást megőrzik 2014. május 31-ig, ám az éves beszámolójukat letétbe kell helyezniük az Országos Bírósági Hivatalnál. Évről-évre vizsgálják majd, hogy a közhasznú tevékenységet az adott szervezet el tudja-e látni, az erőforrásaikra és a támogatottságukra vonatkozó mutatók alapján, 2 év átlagában. Újdonság az is, hogy az átláthatóság miatt a közhasznú szervezeteknek ettől az évtől kezdve kettős könyvelést kell vezetniük. A szakember kiemelte: a közhasznú jogállás egyfajta minőséget mutat, a jogszabályok pedig adókedvezmény-csomagot kapcsolnak mellé. A közhasznú tevékenység korábban nem vált el élesen a közhasznú jogállástól, most elválik. Közhasznú tevékenysége bármelyik civil szervezetnek lehet, ezért az éves beszámoló mellé minden szervezetnek kell készítenie közhasznúsági mellékletet.

Szablics Bálint hangsúlyozta, hogy az adományozás terén is változásokat hozott az új Civil Törvény. Eddig az adományozást nem igazán szabályozta a jog, adójogszabályok persze tettek említést róla adókedvezményekhez kapcsolódóan. A társasági adózásban van egyedül az adományoknak adókedvezménye. Ha adományt ad egy cég egy közhasznú szervezetnek, akkor egyrészt költségként le tudja írni, el tudja könyvelni az adomány összegét, másrészt az adomány 20%-áig figyelembe veheti, tehát levonhatja az adóalapjából, és további 20%-os kedvezmény igénybevételére jogosult, amennyiben ez az adományozás tartós. Így hosszú távú adományozás esetén összesen 40%-os adóalap csökkentő tételről beszélhetünk.

Létrejött egy új szervezeti forma, a civil társaság, amelyet bárki létrehozhat bírósági regisztráció nélkül és számviteli beszámolókat sem kell készítenie. Ez az intézkedés elsősorban az olyan kis helyi közösségek életének a megkönnyítését szolgálja, akik számára bonyolult és talán felesleges is az egyesületi formában való működés, például egy népdalkör számára. Természetesen az egyszerűbb adminisztrációnak, az egyszerűbb eljárásoknak ára is van, a civil társaságok költségvetési támogatásokat nem vehetnek igénybe. A polgári jogi társasághoz hasonló leginkább ez a forma, de alapvetően nem gazdasági, hanem közösségi céllal jön létre egy civil társaság.

A debreceni műhelykonferencián a főosztályvezető beszélt arról is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap felállításához kapcsolódó miniszteri rendelet napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben, hatálybalépését követően pedig rögtön nyilvánosságra hozzák a felhívást az elektori gyűlésekre. A felálló kollégiumok várhatóan még márciusban kiírják az első pályázatokat, első körben a működési pályázatokat. A szakember reméli, hogy még a félév vége előtt megköthetik az első támogatási szerződéseket az eddigieknél rövidebb és egyszerűbb eljárásrendszernek köszönhetően. A Nemzeti Együttműködési Alap egyébként idén körülbelül 3 milliárd forintos forrást tud biztosítani a non-profit szervezetek támogatására.

Szintén márciusban jelennek meg a pályázatok a Civil Információs Centrumok működtetésére. Ezt tapasztalt civil szervezetek kezébe kívánják adni. Ezek a központok valószínűleg az év második felétől fogják segíteni a civil szervezetek munkáját.

Szablics Bálint felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrég elindult 2 új, kimondottan a civileknek szóló kormányzati portál. A civil.kormany.hu weboldalon tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a Civil Törvényről, különböző témákra bontva. A kozhasznusag.kormany.hu oldal pedig egy kalkulátor. Itt a szervezetek megnézhetik, ellenőrizhetik a közhasznúsági mutatóikat.

Vágó Mercédesz

Hozzászólás nem lehetséges.